:: Niezależne Forum Pielęgniarek i Położnych ::



Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Regulamin forum


1. To jest wyłącznie forum pielęgniarek i położnych.
2. Wyłączną odpowiedzialność za treść wypowiedzi ponosi jej autor.
3. Treść wypowiedzi nie może naruszać przepisów prawa.



Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Geriatria. Warszawa 2015, jesień
PostWysłany: 15 Cze 2015 12:31 
Offline

Dołączenie: 07 Gru 2013 19:11
Posty: 6
Witam . Bardzo proszę o kontakt koleżanki z Wrocławia z ośrodka p.Bartosza Uchmanowicza, oraz koleżanki z ośrodka MCK" Wiedza" p. Alicji Nowak. Jesienią razem zdajemy Geriatrię w Warszawie. Chciałabym skontaktować się z Wami w sprawie wymiany informacji , ewentualnie materiałów.
Mój email alina1810@op.pl. Organizatorem mojej specjalizacji jest ośrodek w Rzeszowie. Może ktoś jeszcze zdaje jesienią? ( Nowy Sącz ?)
Pozdrawiam . Alina Z.


Ostatnio edytowany przez alina1810@op.pl, 03 Lip 2015 00:50, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Geriatria. Warszawa 2015, jesień
PostWysłany: 16 Cze 2015 18:49 
Offline

Dołączenie: 10 Mar 2015 14:58
Posty: 13
ja rowniez zdaje na jesien 2015, w saczu robilam specjalizacje, wiec jestem zainteresowana wymiana informacji


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Geriatria. Warszawa 2015, jesień
PostWysłany: 03 Lip 2015 01:07 
Offline

Dołączenie: 07 Gru 2013 19:11
Posty: 6
Joasiu, napisz do mnie na prywatną pocztę.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Geriatria. Warszawa 2015, jesień
PostWysłany: 22 Lip 2015 00:06 
Offline

Dołączenie: 08 Mar 2009 18:35
Posty: 132
proponuje do rowiązania na forum

PIELĘGNIARSTWO GERIATRYCZNE
TEST NR 040515 wiosna
GRUPA 1
Zadanie 1.
Który z niżej wymienionych warunków jest konieczny w leczeniu zachowawczym chorego z przewlekłym niedokrwieniem kończyn dolnych I i II stopnia?
A . natychmiastowe zaprzestanie palenia i stopniowe zwiększanie aktywności ruchowej,
B. zmniejszenie masy ciała, zaniechanie picia alkoholu,
C . zaniechanie aktywności fizycznej, prowadzenie oszczędzającego trybu życia,
D. zaniechanie palenia tytoniu, dieta wysokobiałkowa.
Zadanie 2.
Wykrycie zagrożenia upadkiem podczas wykonywania czynności życia codziennego umożliwia test:
A. nacisku pozycyjnego,
B. czasu utrzymania równowagi,
C. Tinetti,
D. Pileta i ADL.
Zadanie 3.
Objawami ostrej niewydolności oddechowej nie jest/są:
A. duszność, przyspieszenie akcji serca,
B. zlewne poty, spłycenie oddechów,
C. sinica powłok skórnych, zaburzenia świadomości,
D. spowolnienie oddechów, pozycja leżąca.

Zadanie 4.
Osobom samotnym, które z powodu wieku, choroby lub innych przyczyn wymagają pomocy innych osób, a są jej pozbawione, przysługuje (zgodnie z Ustawą o pomocy społecznej), pomoc w formie:
A . stałej dopłaty do kosztów ponoszonych za świadczenie usług przez osoby realizujące opiekę w miejscu zamieszkania, jednak w kwocie nie większej niż 70% miesięcznego dochodu,
B . bezpłatnego zaopatrzenia w leki i środki do pielęgnacji,
C . usług opiekuńczych lub specjalistycznych usług opiekuńczych,
D. bezpłatnej opieki medycznej.
Zadanie 5.
Do przychodni zgłasza się 68-letnia pacjentka, która ma problemy z nietrzymaniem moczu. Jaka sfera działań psychologicznych jest bardzo istotna w przypadku tej pacjentki?
A . niedopuszczanie do sytuacji, w których występują dolegliwości,
B. wsparcie psychiczne,
C. ograniczenie wysiłku fizycznego,
D. zastosowanie odpowiedniej diety.
Zadanie 6.
Na jak długi okres pobytu osoba może być skierowana do zakładu pielęgnacyjno - opiekuńczego?
A. zawsze na pobyt stały,
B . na czas określony, różny czasowo, zależnie od stanu zdrowia,
C. na jeden miesiąc,
D. na dwa tygodnie.
Zadanie 7.
Klasyfikacja środków przeciwbólowych uzależniona jest od:
A. zalecanej częstotliwości podawania leku,
B. drogi podawania,
C. drabiny analgetycznej WHO,
D. zlecenia lekarza.
Zadanie 8.
Które z ćwiczeń nie jest zalecane dla chorego z afazja ruchową?
A. segregowanie i nazywanie przedmiotów,
B . czytanie, przyporządkowywanie odpowiednich pojęć i określeń,
C. nazywanie liczb, kolorów,
D. ćwiczenia mięśni twarzy.
Zadanie 9.
Pacjentka lat 69 zgłosiła się do lekarza z objawami długotrwałego bólu okolicy jamy brzusznej i zaparciami. Chora obserwowała niewielką domieszkę krwi w stolcu, a także zgłosiła
wzdęcia i brak apetytu. Zdiagnozowano uchyłkowatość jelita grubego.Charakterystycznym objawem mogącym wystąpić w tej jednostce chorobowej jest ból i uciskowa wrażliwość:
A. w prawym dole biodrowym,
B. żołądka,
C. w lewym dole biodrowym,
D. odbytu.
Zadanie 10.
Fusowate wymioty są wynikiem:
A . zaburzonego trawienia i wchłaniania tłuszczów przez nadmiar lecytyny,
B . hydrolizy białek przez pepsynę soku żołądkowego i peptydazy soku jelitowego,
C. zalegania krwi w żołądku,
D. niedoboru witamin E i K.
Zadanie 11.
Postacią niedożywienia, w przebiegu którego dochodzi do wyraźnego zmniejszenia masy mięśniowej i zapasów tłuszczu w ustroju, natomiast zawartość białka w narządach i ich czynność pozostaje prawidłowa, jest:
A. marasmus,
B. kwashiorkor,
C. anergia,
D. jadłowstręt psychiczny późny.
Zadanie 12.
Chora lat 72 jest leczona od lat 3 z powodu cukrzycy typu II. Rozpoznano również nadciśnienie tętnicze. Chora jest osobą otyłą. Po obniżeniu ciśnienia tętniczego zmniejsza się ryzyko wystąpienia:
A. pęknięcia tętniaków rozwarstwiających aorty,
B. zapalenia osierdzia i mięśnia sercowego,
C. kamicy przewodu żółciowego,
D. zespołu jelita nadwrażliwego.
Zadanie 13.
Istota szpiczaka mnogiego polega na:
A . nowotworowym rozplemie komórek plazmatycznych w szpiku kostnym,
B . nowotworowym rozplemie komórek układu białokrwinkowego limfocytów i limfoblastów,
C . rozrostowym procesie wywodzącym się z utkania siateczkowego węzłów chłonnych,
D. upośledzonej odnowie erytroblastycznej w szpiku.
Zadanie 14.
Naukę alfabetu Braille'a u osób, które utraciły wzrok w późniejszym wieku rozpoczyna się od:
A. kontaktu z innymi niewidzącymi,
B . zapoznania się z systemem punktów alfabetu i układania małych guzików lub drewnianych płytek w sposób odpowiadający literom pisma,
C . nauki czytania z tablicy pisma dla niewidomych w oryginalnej wielkości,
D . stawiania większych wymagań, gdyż chora w późniejszym, wieku ma zbyt mało czasu na powolną naukę.
Zadanie 15.
Ocenę sprawności w zakresie życia codziennego pacjenta w warunkach domowych należy dokonać przy pomocy:
A. skali MMSE,
B. skali Tinetti,
C. indeksu ADL,
D. skali MNA.
Zadanie 16.
W czasie wykonywania ćwiczeń izometrycznych:
A. chory musi wstrzymać oddech w czasie ćwiczenia,
B. chory musi przyśpieszyć oddychanie,
C. opór i oddech chorego muszą być skoordynowane,
D. czas ćwiczenia nie może być krótszy niż 10 sekund.
Zadanie 17.
Do czynników spowalniających proces starzenia należą:
A. aktywność fizyczna, właściwe odżywianie,
B. eliminacja nałogów, czynny udział w życiu społecznym,
C. podtrzymywanie kontaktów rodzinnych i społecznych,
D. wszystkie wymienione.
Zadanie 18.
U pacjentki lat 68 leczonej z powodu nadciśnienia tętniczego oraz choroby wieńcowej została zdiagnozowana cukrzyca typu II. Chorą należy poinformować o konieczności zmiany stylu życia aby zapobiec wystąpieniu powikłań.Jaki czynnik ma największy wpływ na trwałą zmianę zachowań pacjenta?
A. motywacja zewnętrzna,
B. lęk przed zganieniem przez lekarza,
C. motywacja wewnętrzna,
D. świadomość złego stylu życia.
Zadanie 19.
Chory lat 65 w wyniku wypadku samochodowego doznał uszkodzenia kręgosłupa i wystąpiła paraplegia. Po długim leczeniu szpitalnym wraca do domu. Pomoc rodzinie w opiece domowej nad chorym polega na nauce chwytu Rauteka, który jest niezbędny w:
A. wykonywaniu choremu toalety jamy ustnej,
B. podnoszeniu i sadzaniu chorego,
C. zakładaniu choremu zagłębnika do żołądka,
D. cewnikowaniu chorego.
Zadanie 20.
Zaburzeniem świadczącym o nieprawidłowej pracy rozrusznika nie jest:
A. nagłe pojawienie się niemiarowej akcji serca,
B. gorączka,
C. zmiana częstości rytmu,
D. utrata przytomności.
Zadanie 21.
W leczeniu bólu nowotworowego niektóre preparaty p/bólowe wykazują efekt pułapowy. Określ, które to leki:
A. opioidy,
B. leki z drugiego szczebla w standardzie WHO, NLPZ,
C. petydyna i fentanyl,
D. morfina i fentanyl.
Zadanie 22.
Które objawy kliniczne dominują w chorobie nowotworowej jelita grubego?
A. bezsenność,
B. jawne lub utajone krwawienie jelitowe,
C. bóle głowy,
D. częstomocz.
Zadanie 23.
Pedagogikę starzenia się i starości określa się terminem:
A. paidagogiki,
B. geragogiki,
C. andragogiki,
D. pedomorfozy.
Zadanie 24.
Podstawowym założeniem programu edukacyjnego jest:
A. współpraca z pacjentem,
B. narzucanie pacjentowi odpowiednich zachowań,
C. krytykowanie pacjenta i jego zachowania,
D . informowanie chorego o konieczności zmiany
postępowania.
Zadanie 25.
Ryzyko rozwoju odleżyn stwierdza się, stosując skalę z wynikiem równym:
A . skala Douglas - wynik równy 30 punktom i powyżej - bardzo wysokie ryzyko,
B . skala DUTCH CONSENSUS PREVENTION OF BEDSORES CBO - 17 punktom lub niższym,
C. skala Norton - 14 punktom lub niższym,
D. skala Waterlow - 8 punktom lub wyższym.
Zadanie 26.
W niepowikłanej chorobie wrzodowej żołądka dolegliwości bólowe występują:
A . w kilka godzin po spożyciu posiłku lub w nocy - tzw. bóle głodowe,
B . w kilkanaście minut po spożyciu posiłku i powodują uczucie pieczenia,
C. w trakcie posiłku i nasilają się wraz z upływem czasu,
D. po spożyciu pokarmów mlecznych.
Zadanie 27.
Które z poniższych stwierdzeń dotyczących działania Morfiny w leczeniu duszności u chorych w opiece paliatywnej są prawdziwe?
A . morfina stabilizuje niewłaściwy tor oddechowy i nadmierną wentylację u chorych z dusznością w opiece paliatywnej, zwalnia oddech, czyni go bardziej wydajnym i zmniejsza uczcie duszności,
B . morfina może wywoływać depresję oddechową - na którą jednak nie mają wpływu odwodnienie, pogorszeniem czynności wątroby, utrata masy ciała, a także stosowanie Amitryptyliny zwiększającej biodostępność morfiny,
C . skuteczniejsza niż Morfina jest Kodeina i można ją stosować co 12 godzin w depresji oddechowej,
D. stwierdzenia A i C są prawdziwe .
Zadanie 28.
U pacjentki lat 68 leczonej z powodu nadciśnienia tętniczego oraz choroby wieńcowej została zdiagnozowana cukrzyca typu II. Chorą należy poinformować o konieczności zmiany stylu życia aby zapobiec wystąpieniu powikłań. Kiedy należy rozpocząć przeciwdziałanie powstaniu powikłań?
A. od momentu rozpoznania choroby,
B. po pięciu latach od momentu rozpoznania choroby,
C . nie ma potrzeby kładzenia nacisku na powstawanie powikłań tej choroby,
D. po upływie 1 roku od momentu rozpoznania choroby.
Zadanie 29.
60-letni były pracownik fabryki wyrobów azbestowych skarży się na duszność i przewlekły kaszel. U pacjenta widoczna jest sinica i obrzęki kończyn, słyszalny jest przyspieszony oddech i wzmożona akcja serca. Opisany obraz jest charakterystyczny dla:
A. pierwotnego nadciśnienia płucnego,
B. niewydolności prawej komory serca,
C. niedokrwistości,
D. ostrego obrzęku płuc.
Zadanie 30.
W zaburzeniach krążenia obwodowego należy obserwować:
A. tętno i ciśnienie tętnicze krwi oraz zakres ruchów,
B. temperaturę, tętno, czucie i natężenie bólu,
C . temperaturę i tętno, kolor skóry, zakres ruchów, czucie i natężenie bólu,
D. temperaturę, tętno, kolor skóry i zakres ruchów.
Zadanie 31.
Organizacje pozarządowe (NGO) pracę swoją prowadzą głównie w oparciu o pomoc:
A. samorządów terytorialnych,
B. ministerstw,
C. ochotników-wolontariuszy,
D. urzędników państwowych.
Zadanie 32.
Objętość masy kałowej zwiększa:
A. Duspatalin,
B. Agargar, nasiona lnu, nasiona płesznika,
C. Normosan,
D. Olej rycynowy, Laktuloza.
Zadanie 33.
Niezgodny z zalecaną normą w diecie u chorych na cukrzycę jest poziom:
A. węglowodanów 55 - 75% normy kalorycznej,
B. tłuszczów 15 - 30% normy kalorycznej,
C. białka 10 - 15% normy kalorycznej,
D. błonnika 15,0 do 25,0 g/dobę.
Zadanie 34.
Przyczyną hiperglikemii prowadzącej do śpiączki cukrzycowej jest:
A. zbyt duża dawka insuliny,
B. zbyt mała dawka insuliny,
C. zbyt mała ilość pożywienia,
D. nieoczekiwany wysiłek fizyczny.
Zadanie 35.
Chora lat 69 ma nadwagę. Wykryto u niej cukrzycę typu II. Z wywiadu wynika, że nie ma żadnych dolegliwości ze strony układu krążenia i oddechowego. Celem utrzymywania aktywności fizycznej u osoby z cukrzycą typu II jest:
A. utrzymanie podwyższonego stężenia trójglicerydów,
B. wyrównanie glikemii,
C. utrzymanie niskiego stężenia cholesterolu HDL,
D. obniżenie poziomu trójglicerydów i obniżenie HDL.
Zadanie 36.
Do zmian czynnościowych nerek występujących w starości, które predysponują do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej nie należą:
A . zmniejszenie przesączania kłębuszkowego i przepływu nerkowego,
B. ograniczenie zdolności wydalania jonów wodorowych,
C. zwiększenie przesączania kłębuszkowego,
D . ograniczenie zdolności zagęszczania moczu i zmniejszona zdolność wydzielania sodu.
Zadanie 37.
W reumatoidalnym zapaleniu stawów zmiany chorobowe postępują/ obejmują:
A. od obwodu do centrum,
B. od centrum do obwodu,
C. tylko duże stawy,
D. nie ma reguły.
Zadanie 38.
Pacjentka lat 80 jest osobą obłożnie chorą i wymaga specjalnej pielęgnacji. Profilaktyką zapalenia płuc jest oklepywanie klatki piersiowej pacjentki. Nie można tego wykonać gdy pacjentka jest obciążona:
A. ryzykiem zatoru,
B. ryzykiem zawału serca,
C. złamaniem kompresyjnym kręgu piersiowego,
D. wszystkie wyżej wymienione odpowiedzi są prawidłowe.
Zadanie 39.
Terapia ruchem wpływa na usprawnienie:
A. fizyczne pacjentów,
B. psychiczne pacjentów,
C. społeczne pacjentów,
D. wszystkich wyżej wymienionych.
Zadanie 40.
Społeczne czynniki przyśpieszające proces starzenia to:
A. nagła zmiana warunków środowiskowych,
B . pogorszenie sytuacji materialnej, brak zagospodarowania czasu,
C . brak przygotowania do starości, samotność, izolacja społeczna i psychiczna,
D. wszystkie wyżej wymienione.
Zadanie 41.
Spośród niżej wymienionych wzmocnień wskaż te, które nie mają charakteru pozytywnego:
A. chwalenie, wyrażanie uznania, gratulowanie,
B. odczucie zadowolenia, poczucie sukcesu albo powodzenia,
C . osiągnięcie celu: skuteczność działania, wzrost przystosowania,
D. błąd, niepowodzenie, brak samozadowolenia.
Zadanie 42.
Rutynowym postępowaniem diagnostycznym w przypadku nietrzymania stolca jest wywiad oraz:
A. kolonoskopia,
B. gastroskopia,
C. badanie fizykalne jamy brzusznej,
D. badanie per rectum.
Zadanie 43.
Chory lat 70, z paraplegią, po długim leczeniu szpitalnym wraca do domu. Przeciwdziałanie powikłaniom, ze strony układu oddechowego polega na:
A. częstym wykonywaniu toalety całego ciała,
B. ciepłym ubieraniu pacjenta,
C . prowadzeniu czynnej i biernej gimnastyki oddechowej w łóżku,
D . zapewnieniu ciepła w pomieszczeniu gdzie przebywa pacjent.
Zadanie 44.
Propulsją nazywamy:
A. drobnofaliste ruchy głowy potakujące albo przeczące,
B. drżenie głosu,
C. skłonność do podążania chorego do przodu,
D. chodzenie drobnymi krokami.
Zadanie 45.
Źródłem danych o przeszłości zdrowotnej chorego, pozyskiwanych przez pielęgniarkę dla celów diagnozy pielęgniarskiej NIE może być pacjent geriatryczny, jeśli:
A. jego stan zdrowia jest ciężki,
B. chory udziela informacji w obecności osób trzecich,
C. występuje u chorego otępienie znacznego stopnia,
D . pacjent nie słyszy i nie mówi (występują zaburzenia słuchu i mowy).
Zadanie 46.
Przyczyną uszkodzenia mózgu w przebiegu marskości wątroby jest:
A . zatrzymywanie w organizmie toksycznych produktów przemiany materii,
B. niedokrwienie mózgu,
C . niedostateczny poziom osoczowych czynników krzepnięcia krwi,
D. wzrost odsetka gammaglobulin.
Zadanie 47.
Przeciwwskazaniem do wykonania masażu jest:
A. występowanie zakrzepów,
B. gorączka powyżej 38˚ C,
C. wczesny okres po zwichnięciu kończyny,
D. wszystkie wymienione.
Zadanie 48.
Jak należy postępować, aby zapobiec powstawaniu u chorej z udarem krwotocznym mózgu, zwichnięć stawów, opadania stóp i nadgarstków?
A. wykonywać masaż kończyn górnych i dolnych,
B . co najmniej 2 razy dziennie wykonywać pełen zakres ruchów każdym stawem,
C. zmieniać pozycję ciała co 2 godziny,
D. układać kończyny i stawy w pozycji fizjologicznej.
Zadanie 49.
Średnie stężenie hemoglobiny w erytrocytach oznacza się symbolem:
A. MCV,
B. MCH,
C. HGB,
D. MCHC.
Zadanie 50.
Czynnikami ryzyka osteoporozy NIE jest/są:
A. nadwaga, otyłość,
B. płeć żeńska,
C. nieliczne porody,
D. nieaktywny tryb życia w młodości.
Zadanie 51.
Zbieractwo jako problem geriatryczny rozpatrywane powinno być nie tylko w odniesieniu do pacjenta, ale przede wszystkim do jego relacji ze środowiskiem. Zjawisko to wymaga złożonej analizy i pomocy wielu osób w rozwiązywaniu zaistniałej sytuacji. W diagnostyce problemu można wykorzystać pytania z wyjątkiem:
A . czy pacjent gromadzi te rzeczy, bo w przeszłości cierpiał na ich niedobór?,
B . czyje potrzeby zaspakaja pacjent poprzez zbieranie różnych rzeczy i przedmiotów?,
C . jakie skutki dla pacjenta może spowodować likwidacja zbiorów?,
D . czy sytuacja zbieractwa przyczynia się do społecznej izolacji pacjenta?.
Zadanie 52.
Neuropatia cukrzycowa jest to uszkodzenie:
A. centralnego układu nerwowego,
B. dużych naczyń krwionośnych,
C. obwodowego układu nerwowego,
D. włosowatych i małych tętniczek.
Zadanie 53.
Pacjent lat 69 chory na chorobę Parkinsona hospitalizowany w celu zdiagnozowania dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Czy można podać metoclopramid w przypadku dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego?
A . nie, ponieważ nasilają się objawy ze strony układu pokarmowego,
B. tak, ponieważ jest wyjątkowo skuteczny,
C . tak, ponieważ jest skuteczny i nie nasila objawów parkinsonowskich,
D. nie, ponieważ nasila objawy parkinsonowskie.
Zadanie 54.
Które z poniższych zachowań, nabytych dzięki edukacji zdrowotnej pozwalają pacjentowi tworzyć nowe reguły dotyczące zdrowia i postępować zgodnie z nimi:
A. zachowania nawykowe,
B. złożone działania stereotypowe,
C. aktywność twórcza,
D. proste działania stereotypowe.
Zadanie 55.
Do zmian fizjologicznych związanych ze starzeniem się układu pokarmowego zaliczamy:
A. stopniowy zanik błony śluzowej i utkania gruczołowego,
B. rozrost włókien mięśniowych i sprężystych,
C. wzrost kwasowości soku żołądkowego,
D. powiększenie wątroby i trzustki.
Zadanie 56.
Dobowe zapotrzebowanie na białko u osoby w wieku podeszłym, wynosi:
A. 0,5 -1,0 g/kg masy ciała,
B. 0,8 - 1,1 g/kg masy ciała,
C. 1,2 - 1,5 g/kg masy ciała,
D. 1,7 - 2,3 g/kg masy ciała.
Zadanie 57.
Zmiany kostne (osteolityczne) u chorych na szpiczaka mnogiego występują:
A. przed pojawieniem się choroby,
B. w I okresie choroby,
C. w II okresie choroby,
D. w III okresie choroby.
Zadanie 58.
Domy Pomocy Społecznej w Polsce podlegają:
A. Ministerstwu Zdrowia,
B. Ministerstwu Finansów,
C. Ministerstwu Pracy i Polityki Społecznej,
D. Ministerstwu Spraw Wewnętrznych.
Zadanie 59.
Jakie działania pielęgnacyjne należy podjąć w celu zmniejszenia dolegliwości bólowych?
A . sumienna pielęgnacja - dokładna, delikatna, stosowanie udogodnień,
B . zwiększenie częstotliwości podawania leków przeciwbólowych,
C. konsultacja specjalistów,
D. zapewnienie codziennych odwiedzin rodziny pacjenta.
Zadanie 60.
Do powstawania odleżyn u chorych w terminalnej fazie choroby nieuleczalnej w istotnym stopniu przyczyniają się następujące czynniki wewnętrzne:
A. nacisk i tarcie,
B . wyniszczenie organizmu oraz niedobór albumin i niedokrwistość,
C. wilgoć i niewygoda chorego,
D. zaniedbania pielęgnacyjne.
Zadanie 61.
Jaka postawa personelu medycznego jest postawą etyczną w opiece
paliatywnej?
A. zatajenie przed pacjentem prawdy o chorobie,
B . uwzględnienie zakresu prawdy o chorobie i delikatności sposobu przekazania,
C. można mówić o wszystkim, gdyż chory i tak zna prawdę,
D . należy opiekować się tak, aby było jak najmniej kłopotów.
Zadanie 62.
Maksymalna dawka morfiny doustnej w leczeniu bólu u chorych w opiece paliatywnej oscyluje:
A. między 4000 a 6000 g/dobę,
B. między 150 a 1000 g/dobę,
C. między 2,5 mg na dawkę a 300 mg/dobę,
D. nie ma maksymalnej dawki morfiny.
Zadanie 63.
U chorego po zawale mięśnia sercowego - w sytuacji ciągłego zagrożenia, przy braku odpowiedniej wiedzy, wsparcia i pozytywnej stymulacji psychologicznej, może się utrwalić i prowadzić do stanu "wyuczonej bezradności" postawa:
A. zależności,
B. obronna,
C. konstruktywna,
D. wrogości do własnej osoby.
Zadanie 64.
U chorej lat 70 powstały odleżyny I i II stopnia. Stosując dietę bogatobiałkową należy dostarczyć pacjentce w ciągu doby na 1 kg wagi ciała białko w ilości:
A. 0,8 - 1,5g
B. 5g,
C. 1,5 - 2,0g,
D. 4g.
Zadanie 65.
Jaka dieta wskazana jest dla pacjenta z wyłonioną stomią jelitową?
A . potrawy wysokokaloryczne i pikantne w celu poprawy trawienia,
B . według dotychczasowych przyzwyczajeń, z wyłączeniem potraw wzdymających (strączkowe, kapusta),
C. dietetyczne z ograniczeniem owoców,
D. lekkostrawne z dużą ilością błonnika.
Zadanie 66.
Co należy rozumieć pod pojęciem: prawo chorego do najlepszej opieki paliatywnej?
A. dostępność lekarza na telefon,
B. bardzo dobre warunki materialne i lokalowe,
C. opieka dokładna, troskliwa, profesjonalna,
D. dostępność do nowoczesnej diagnostyki.
Zadanie 67.
W profilaktyce żylaków odbytu NIE należy:
A. stosować nasiadówek z ziół,
B. nosić luźnej garderoby,
C. ograniczać spożywania błonnika,
D. spożywać dużych ilości roślin strączkowych.
Zadanie 68.
Zadania pielęgniarki w rehabilitacji osób starszych nie obejmują:
A. tworzenia atmosfery bezpieczeństwa,
B. aktywizacji w zakresie czynności samoobsługowych,
C. wspomagania procesu rehabilitacji,
D. prowadzenia fizykoterapii.
Zadanie 69.
Świadczenia z zakresu pomocy społecznej dla osób nniepełnosprawnych stanowią formę wsparcia:
A. informacyjnego,
B. finansowego,
C. rzeczowego,
D. wszystkie wymienione.
Zadanie 70.
Krwotok z żylaka kończyny dolnej można zatamować zakładając ucisk:
A. nad miejscem krwawienia,
B. bezpośrednio na miejsce krwawienia,
C. nie ma to znaczenia,
D. wszystkie odpowiedzi są błędne.
Zadanie 71.
W celu rozrzedzenia zalegającej w drzewie oskrzelowym wydzieliny należy zastosować leki:
A. adrenolityczne,
B. mukolityczne,
C. anestetyczne,
D. parasymtykolityczne.
Zadanie 72.
W celu zapobiegania odleżynom, które mogą powstać podczas poruszania się na wózku inwalidzkim, chory powinien podpierać się na poręczach wózka, co:
A. 6 godzin i unosić pośladki na 10 s,
B. 3 godziny i unosić pośladki na 5 s,
C. 2 godziny i unosić pośladki na 5 s,
D. 10-15 minut i unosić pośladki na około 15 sekund.
Zadanie 73.
Który z poniższych zwrotów jest słuszny w pracy z chorym z otępieniem?
A. proszę rozebrać się i wejść do wanny,
B. teraz pomogę pani przy kąpieli,
C . proszę wstać z łóżka, ubrać szlafrok i pójść do łazienki,
D. czy ma pani teraz ochotę na kąpiel?
Zadanie 74.
Insulinę należy wstrzykiwać:
A. za każdym razem w inne miejsce,
B . w to samo miejsce, dopóki nie pojawią się zgrubienia lub bolesność,
C. zawsze w pośladki i uda,
D. w miejsca, do których jest najłatwiejszy dostęp.
Zadanie 75.
Mechanizmem kompensacyjnym ustroju dla jonów wodorowych nie jest:
A. układ wodorowęglanowy w płucach,
B. układ białczanowy krwi,
C. wszystkie mechanizmy związane z rolą nerek,
D. układ pokarmowy.
Zadanie 76.
Którą skalą posłużysz się w ocenie wykonywania przez osoby nstarsze takich czynności jak: pisanie, czytanie, posługiwanie się pieniędzmi, lekami, telefonem?
A. ADL,
B. MMS,
C. IADL,
D. SWPiO.
Zadanie 77.
Który z wymienionych aspektów jest istotny przy rozpoznawaniu potrzeb chorego i jego bliskich?
A. ocena odległości od stacji paliatywnej opieki domowej,
B. rozmowa o pobycie w szpitalu,
C . przeprowadzenie dokładnego wywiadu, ocena stanu zdrowia i badanie fizykalne,
D. opowiadanie o swoim samopoczuciu.
Zadanie 78.
Jakie choroby nowotworowe najczęściej występują u kobiet w podeszłym wieku?
A. rak kości,
B. rak skóry,
C. rak szyjki macicy,
D. rak trzonu macicy i piersi.
Zadanie 79.
Chory lat 65 został przyjęty do szpitala z zaburzeniami krążenia obwodowego powodującymi chromanie przestankowe i ból lewej nogi. Aby zmniejszyć lub usunąć dolegliwości wywołane niedokrwieniem należy:
A . ograniczyć poruszanie się chorego do minimum, ogrzewać chorą kończynę,
B . motywować chorego do aktywności w miarę możliwości, nogę ułożyć niżej niż głowę, zmniejszyć zużycie tlenu
przez oziębienie chorej kończyny,
C. unieruchomić chorego w łóżku do czasu ustąpienia bólu,
D . ułożyć chorego w łóżku w pozycji płaskiej z nogą uniesioną do góry, kończynę ogrzewać.
Zadanie 80.
Która z poniższych form należy do terapii zajęciowej prowadzonej w domu pomocy społecznej?
A. ergoterapia,
B. magnetoterapia,
C. helioterapia,
D. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe.
Zadanie 81.
Pacjentka lat 65 jest hospitalizowana z powodu udaru mózgu. Występuje u niej tetraplegia. Chora wymaga profilaktyki przeciwodleżynowej. Zmiana ułożenia ciała powinna być dokonywana co:
A. 1-2 h,
B. 3-4 h,
C. 4-5 h,
D. 5-6 h.
Zadanie 82.
Które z niżej wymienionych pomiarów temperatury ciała mierzonej pod pachą wskazują na ochłodzenie (hipotermię) u osób starszych?
A. 36,3˚C,
B. 35,8˚C,
C. 35˚C,
D. 36,0˚C.
Zadanie 83.
Dobowe zapotrzebowanie na tłuszcze u osoby w wieku podeszłym, należy ograniczyć do:
A. 35 g.,
B. 50 g.,
C. 60 g.,
D. 75 g.
Zadanie 84.
U 70- letniego mężczyzny w ciągu ostatniego roku występowały na przemian biegunki i zaparcia, pojawiły się ślady krwi i śluzu w stolcu. Stwierdzono nieprawidłową masę w ścianie odbytu, utratę masy ciała i niedokrwistość. Zmiany te mogą być wynikiem:
A. raka odbytu,
B. żylaków odbytu,
C. zespołu Mallor'ego i Weissa,
D. chłonniaków jelita cienkiego.
Zadanie 85.
Mężczyzna lat 50 ma cukrzycę II typu. Oprócz leczenia farmakologicznego ma zaleconą odpowiednią dietę. Ile gram węglowodanów zawiera jedna jednostka chlebowa?
A. 22 g,
B. 15 g,
C. 13 g,
D. 10 g.
Zadanie 86.
Deficyt samoobsługi u starszego pacjenta z chorobą Alzheimera może wynikać z:
A. niedożywienia,
B. przewlekłych i postępujących zaburzeń poznawczych,
C . zmniejszenia sprawności manualnej rąk i nietolerancji wysiłku,
D. spowolnienia psychoruchowego i poczucia starości.
Zadanie 87.
W profilaktyce powikłań krążeniowo - oddechowych w przebiegu POCHP osoba starsza mieszkająca w środowisku domowym powinna codziennie wykonywać regularnie ćwiczenia oddechowe. "Hamowanie" wydechu ustami, zapobiegające przedwczesnemu zapadaniu się oskrzelików płucnych polega na tym, że senior powinien:
A . nabrać powietrze powoli i spokojnie przez nos, następnie wypuścić powoli przez na wpół zamknięte usta, wydech bez parcia,
B. wykonać wdech przez nos a wydech przez usta,
C . wykonać głęboki wdech, przy wydechu wymawiać samogłoski lub spółgłoski,
D . nabrać powietrze szybko przez nos, następnie szybko wypuścić przez usta licząc od 1 do 10.
Zadanie 88.
Wpływ na poziom cholesterolu we krwi mają tłuszcze nasycone, które:
A. podnoszą poziom cholesterolu we krwi,
B. stabilizują poziom cholesterolu we krwi,
C. obniżają poziom cholesterolu we krwi,
D. nie mają wpływu na poziom cholesterolu we krwi.
Zadanie 89.
Przyczyną niedokrwistości mikrocytarnej u pacjenta w wieku geriatrycznym może być:
A. monotonna, uboga w żelazo dieta,
B. nadmierna utrata żelaza wraz z moczem,
C. utrata żelaza z potem,
D. zmiany zanikowe błony śluzowej przewodu pokarmowego.
Zadanie 90.
Choremu narażonemu na odleżyny zaleca się wyłożenie łóżka skórą:
A. z królików,
B. owczą,
C. kocią,
D. z norek.
Zadanie 91.
Istotą choroby Parkinsona jest:
A. uogólniona miażdżyca tętnic mózgu,
B. niedobór serotoniny,
C. zanik istoty czarnej mózgu i niedobór dopaminy,
D. zwyrodnienie móżdżku.
Zadanie 92.
Udzielając wskazówek dietetycznych osobie w podeszłym wieku i jej rodzinie, zwrócisz uwagę na niedobory składników mineralnych, które w starości najczęściej dotyczą:
A. jodu,
B. wapnia,
C. żelaza,
D. fluoru.
Zadanie 93.
U chorych z demencją (otępieniem) występują zaburzenia psychiczne pod postacią:
A. apatii,
B. niepokoju,
C. omamów,
D. wszystkie wymienione.
Zadanie 94.
Pracownik socjalny działa w interesie:
A. wyłącznie osoby wymagającej pomocy,
B. pacjenta wymagającego pomocy i jego rodziny,
C. pacjenta przebywającego w szpitalu,
D . wszystkich osób znajdujących się w trudnej sytuacji i nwymagających w związku z tym pomocy.
Zadanie 95.
Który z podanych objawów nie jest spowodowany procesem starzenia się układu nerwowego?
A. zmniejszenie napięcia mięśniowego,
B. skrócenie czasu reakcji na bodziec,
C. zaburzona koordynacja ruchowa,
D. upośledzenie zapamiętywania bieżących faktów.
Zadanie 96.
Jaki rodzaj ćwiczeń fizycznych jest wskazany u chorej na osteoporozę?
A . chodzenie po schodach, narciarstwo biegowe, piesze wycieczki, jazda na rowerze,
B . podnoszenie ciężarów, bieganie, narciarstwo zjazdowe, aerobik, chodzenie po bieżni i schodach,
C . aerobik w wodzie, spacery w wodzie sięgającej do pasa lub piersi, pływanie, jazda na rowerze treningowym,
D . skłony do przodu, bieganie, taniec, jazda na rowerze, chodzenie po schodach.
Zadanie 97.
W jaki sposób migotanie przedsionków wpływa na przebieg zjawisk bioelektrycznych i zniekształca krzywą EKG?
A . załamek P zmienia swoje położenie, wydłuża się czas P - Q ,
B. kształt zespołu QRS zmienia się,
C. brak załamków P i pojawienie się fali f,
D. obniża się lub podnosi odcinek ST.
Zadanie 98.
W profilaktyce osteoporozy osoby w starszym wieku oprócz utrzymywania aktywności fizycznej, spacerów na świeżym powietrzu, rezygnacji z palenia tytoniu, nadużywania alkoholu w diecie powinno uwzględnić się podaż witaminy D i wapnia w ilości:
A. wit. D 200-300 j.m., wapń 1500-1800mg,
B. wit. D 400-500 j.m., wapń 1000-1200mg,
C. wit. D 400-800 j.m., wapń 1200-1500mg,
D. wit. D 400-800 j.m., wapń 800-1000mg.
Zadanie 99.
U 70-letniej pacjentki występują objawy wysiłkowego nietrzymania moczu. Jaki jest najlepszy sposób doraźnej pomocyn chorej?
A. cewnikowanie pęcherza moczowego,
B. stosowanie zaopatrzenia higienicznego,
C. stosowanie leków przeciwkaszlowych,
D. stosowanie przyklejanych zbiorniczków na mocz.
Zadanie 100.
Prognozy demograficzne GUS dla Polski zakładają, że dynamika starzenia się populacji polskiej w 2030 roku osiągnie:
A. 16%,
B. 17,5%,
C. 20%,
D. 24,4%.
Zadanie 101.
Decydującym badaniem diagnostycznym wykrywającym zapalenie płuc jest:
A. bronchoskopia,
B. badanie plwociny,
C. badanie radiologiczne klatki piersiowej,
D. badanie fizykalne pacjenta.
Zadanie 102.
Permisywność wobec osób z zaburzeniami psychicznymi polega na:
A. ignorowaniu niepożądanych zachowań,
B . przyzwalaniu pacjentom na te niepożądane zachowania, których nie są oni w stanie wcale lub w części kontrolować,
C . celowym rezygnowaniu z reakcji, które mogą rodzić konflikty z pacjentami, wyzwalać w nich napięcie lub agresję,
D . koncentrowaniu się personelu na wzmacnianiu pożądanych zachowań pacjentów.
Zadanie 103.
Nietolerancja pokarmów, zwłaszcza tłuszczów, powodująca wzdęcia i biegunki spowodowana jest najczęściej, zmniejszającą się wraz z wiekiem aktywnością:
A. amylazy,
B. laktozy,
C. lipazy,
D. peptydazy.
Zadanie 104.
Objawami świadczącymi o występowaniu wewnętrznych żylaków odbytu są:
A. silne bóle podbrzusza i bóle w okolicy krzyżowej,
B . ból, świąd odbytu i wydzielina śluzowa pojawiające się w trakcie defekacji,
C. uporczywe biegunki na przemian z zaparciami,
D. odpowiedzi A i C prawdziwe.
Zadanie 105.
Żylaki odbytu to:
A. wypadające, przerosłe sploty żylne,
B. rozszerzenie żył splotu wiciowatego,
C. workowate rozszerzenia naczyń żylnych,
D . rozciągnięte naczynia żylne, w których znikły elementy sprężyste.
Zadanie 106.
Które z zadań rozwoju ochrony zdrowia najlepiej określa strategię polityki starości?
A . tworzenie sieci oddziałów i poradni geriatrycznych realizujących aktywną rehabilitację,
B . tworzenie jeszcze większej ilości zakładów pielęgnacyjno-opiekuńczych lub opiekuńczo-leczniczych,
C. zwiększenie ilości miejsc w domach pomocy społecznej,
D. zwiększenie ilości miejsc w hospicjach.
Zadanie 107.
Jaki charakter mają bóle stawowe w reumatoidalnym zapaleniu stawów?
A. są dość silne, występują po preparatach salicylowych,
B . zaczynają się ostro, zwykle nocą w jednym stawie, najczęściej w dużym palcu stopy,
C . rozpoczynają się stopniowo, mogą się okresowo nasilać i powodować przejściowo ograniczenie ruchomości stawów,
D . tępych lub dotkliwych bóli kostnych, nie ustępują po preparatach salicylowych i lekach przeciwreumatycznych.
Zadanie 108.
Zażółcenie białkówek gałek ocznych i powłok skórnych w kamicy żółciowej jest spowodowane:
A. uszkodzeniem komórek wątrobowych,
B. brakiem odpływu żółci do dwunastnicy,
C. nadprodukcją bilirubiny,
D. nadmiernym rozpadem krwinek czerwonych.
Zadanie 109.
Poziom zawartości we krwi jakiego składnika wpływa na ilość wytwarzanej przez tarczycę kalcytoniny?
A. witaminy D3,
B. tyroksyny,
C. wapnia,
D. estrogenów.
Zadanie 110.
Warunkiem objęcia obłożnie chorego opieką przez pielęgniarkę domową jest/są z wyjątkiem:
A . wniosek wystawiony przez lekarza podstawowej opieki zdrowotnej,
B . zakwalifikowanie pacjenta przez pielęgniarkę domową wg skali Barthela,
C. zgoda obłożnie chorego lub opiekuna,
D. niskie dochody pacjenta.
Zadanie 111.
Stan soczewki oka z zaćmą może pogorszyć:
A. nadmiar światła nadfioletowego,
B. długotrwały stres,
C. palenie tytoniu,
D. nadmierne obciążanie wzroku, np. przez długie czytanie.
Zadanie 112.
Profilaktyka geriatryczna polega na:
A . konsekwentnym zwalczaniu wszystkich czynników ryzyka chorób wieku starszego,
B . ograniczeniu wpływu chorób lub niekorzystnych zachowań na przebieg starzenia, a przez to zwiększenie prawdopodobieństwa osiągnięcia pomyślnej starości,
C . modyfikacji zdiagnozowanych czynników ryzyka wielkich zespołów geriatrycznych,
D . zapobieganiu procesom starzenia się i zmniejszeniu do minimum szansy rozwoju choroby.
Zadanie 113.
Jakie choroby nowotworowe najczęściej występują u mężczyzn w podeszłym wieku?
A. rak gruczołu krokowego,
B. rak jądra,
C. rak skóry,
D. rak tarczycy.
Zadanie 114.
U pacjenta ze stomią należy zwrócić uwagę na poziom:
A. kalcemii,
B. natremii,
C. pH krwi,
D. kaliemii.
Zadanie 115.
Która z poniżej wymienionych zasad wsparcia leczenia farmakologicznego duszności nie jest prawdziwa?
A . analiza zdarzeń, które ujawniają lub nasilają duszność oraz wpływu duszności na życie codzienne, w tym utrzymanie wydolnego efektywnego oddychania,
B . zapewnienie kontroli duszności przez pacjenta, opanowanie lęku i napadów paniki,
C . stosowanie również niefarmakologicznych metod łagodzenia duszności np. techniki relaksacji i rozpraszania,
D . tlenoterapia z przepływem 2 l/min i 35% dostarczonego tlenu co jest wystarczające przy przewlekłym niedotlenieniu, także u osób z równoległą POChP.
Zadanie 116.
Które z poniższych czynności kończą naukę chodzenia po długim unieruchomieniu w łóżku spowodowanym złamaniem?
A. chodzenie z pomocą balkonika,
B. spacery z pomocą,
C. chodzenie z laską,
D. chodzenie po różnych podłożach.
Zadanie 117.
Uboczne skutki leczenia żelazem to:
A. biegunka,
B. bóle nadbrzusza,
C. zaburzenia psychiczne,
D. obrzęki.
Zadanie 118.
Twarz pacjenta z chorobą Parkinsona:
A. bardzo wyraźnie ukazuje emocje,
B. jest maskowata,
C. charakteryzuje się występowaniem tików,
D. charakteryzuje się opadaniem kącika ust.
Zadanie 119.
Jak zmienia się tętno u osoby starszej pod wpływem gorączki?
A . wraz ze wzrostem temperatury ciała wzrasta częstość tętna,
B . wraz ze wzrostem temperatury ciała zmniejsza się częstość tętna,
C . wraz ze wzrostem temperatury ciała częstość tętna ulega wahaniom,
D . wzrost temperatury ciała nie ma żadnego wpływu na częstość tętna.
Zadanie 120.
W zmienionym z powodu wieku sercu, obserwuje się:
A . zmniejszenie ilości elementów kurczliwych (kardiomiocytów) i zwiększenie rozmiarów pozostałych komórek,
B. zmniejszenie masy serca zwłaszcza lewej komory,
C . odkładanie się włókien amyloidu i złogów neurofibrynalnych,
D . zwiększenie o ok. 15% ilości specyficznych komórek rozrusznikowych w węźle zatokowym.
Zadanie 121.
Dla profesjonalnego prowadzenia terapii zajęciowej niezbędne są umiejętności i wiedza z zakresu:
A. psychiatrii i psychologii,
B. pedagogiki i psychologii,
C. techniki i rękodzielnictwa,
D. wszystkie powyższe.
Zadanie 122.
Objawy ostrzegawcze toksyczności morfiny to:
A. splątanie, nudności, senność, szpilkowate źrenice,
B . lęk, szerokie źrenice, wzmożona perystaltyka przewodu pokarmowego,
C. ślinotok, biegunka, podwyższona ciepłota ciała,
D. spazm mięśniowy, bolesność w jamie ustnej, depresja.
Zadanie 123.
Lekarz zlecił pacjentowi notowanie nazw, ilości i godzin przyjmowania przepisanych leków. Uprzedza go też, że będzie oczekiwał krótkich relacji o samopoczuciu po zażyciu leków, a pielęgniarkę zobowiązuje do specjalnego nadzoru nad pacjentem i szczegółowego instruowania go o sposobie postępowania w przypadku odczuwania zawrotów głowy, zaburzeń równowagi i wystąpienia uczucia niepokoju. Opisane wyżej postępowanie lekarza i pielęgniarki
składa się na:
A. psychoterapię, uzupełniającą leczenie farmakologiczne,
B. trenowanie udziału pacjenta we własnym leczeniu,
C. psychoedukację pacjenta,
D. profesjonalne, antystresowe traktowanie pacjenta.
Zadanie 124.
W sprawowaniu opieki paliatywnej najistotniejsze jest:
A . wykonywanie czynności pielęgnacyjnych szybko i w oznaczonym czasie,
B. dokładne wypełnianie zaleceń lekarskich,
C. podkreślenie autonomii chorego i towarzyszenie mu,
D. wykonanie tego, co wydaje się najpotrzebniejsze.
Zadanie 125.
Do czynników ryzyka rozwoju zaćmy starczej nie zalicza się:
A. palenia tytoniu,
B . diety ubogiej w białko, z nadmiarem laktozy i galaktozy,
C. światła słonecznego,
D. chorób układu krążenia.
Zadanie 126.
Chorzy na cukrzycę nie powinni używać kwasowego preparatu do leczenia nagniotków, ponieważ preparat:
A. może powodować powstawanie owrzodzeń,
B. pogłębia powstałe nagniotki,
C. wywołuje zmiany troficzne skóry,
D. sprzyja wystąpieniu grzybicy paznokci.
Zadanie 127.
Ostrość słuchu w przebiegu procesu starzenia zmniejsza się z powodu:
A . utraty możliwości odbierania tonów o niskiej częstotliwości,
B. zwiększenia elastyczności błony bębenkowej ucha,
C . szybkiego samooczyszczania zewnętrznego przewodu słuchowego,
D. atrofii nerwu słuchowego.
Zadanie 128.
W trakcie menopauzy i w okresie pomenopauzalnym u kobiet dochodzi do:
A . obniżenia poziomu cholesterolu i stężenia triglicerydów,
B. wzrostu cholesterolemii i stężenia triglicerydów,
C . podwyższenia stężenia triglicerydów, przy poziomie cholesterolu utrzymanym w granicach normy,
D. podwyższenia poziomu estrogenów.
Zadanie 129.
W leczeniu skojarzonym nadciśnienia tętniczego stosuje się leki o :
A. podobnym mechanizmie działania,
B. podobnych działaniach niepożądanych,
C. różnych ale uzupełniających się mechanizmach działania,
D. różnym czasie działania.
Zadanie 130.
Przy niedokrwieniu kończyny dolnej badanie tętna należy wykonać na tętnicy:
A. grzbietowej stopy, podkolanowej i piszczelowej tylnej,
B. grzbietowej stopy,
C. grzbietowej stopy i podkolanowej,
D. piszczelowej tylnej.
Zadanie 131.
Rozpoznanie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy potwierdza:
A. histeroskopia,
B. rektoskopia,
C. kolanoskopia,
D. gastroduodenoskopia.
Zadanie 132.
Depresja w wieku podeszłym może mieć nietypowy przebieg. Jednym ze specyficznych jej objawów jest somatyzacja depresji, która polega na:
A . występowaniu zaburzeń pamięci (postać rzekomootępienna),
B . podawaniu objawów typowych dla chorób somatycznych (maski depresji tj. bezsenność, lęk, zespoły bólowe),
C. występowaniu urojeń hipochondrycznych, winy i grzechu,
D. występowaniu myśli samobójczych.
Zadanie 133.
W jaki sposób należy ustalić hierarchię ważności problemów pielęgnacyjnych i potrzeb chorego w starszym wieku?
A . zapewniając zabezpieczenie materialne i kontakty sąsiedzkie,
B. umożliwiając spacery,
C. przeprowadzając wywiad i badanie fizykalne,
D. angażując rodzinę chorego.
Zadanie 134.
Do oceny siły mięśniowej służy test:
A. Wechslera,
B. Achillesa,
C. Lovetta,
D. Krolla.
Zadanie 135.
Co to jest opieka paliatywna?
A . odpowiedź na fizyczne, psychiczne, duchowe i społeczne potrzeby chorego nieuleczalnie będącego u kresu życia i jego rodziny,
B . dokładna diagnostyka i leczenie chorób ujętych w narodowym programie ochrony zdrowia,
C. zapobieganie okresom pogorszenia stanu zdrowia,
D . terapia i rehabilitacja wszystkich obszarów upośledzonych czynności.


BLOK OGÓLNOZAWODOWY - wiosna 2015
Zadanie 136.
Hipotonia, to obniżenie ciśnienia tętniczego krwi poniżej wartości prawidłowych. Hipotonia może być pierwotna lub wtórna. Hipotonię wtórną mogą powodować wszystkie stany wymienione,
Z WYJĄTKIEM:
A. hipowolemia,
B.czynniki konstytucjonalne,
C.niedoczynność kory nadnerczy,
D.infekcja mięśnia sercowego.
Zadanie 137.
Konflikt motywacyjny typu " przyciąganie - unikanie "odnosi się do następującej sytuacji:
A.gdy człowiek musi wybrać jeden z dwóch równie atrakcyjnych celów,
B. osoba musi dokonać wyboru pomiędzy dwoma celami, które mają na ujemną wartość,
C. ten sam cel ma dla osoby wartość pozytywną i negatywną,
D. gdy osoba może uniknąć realizacji celu.
Zadanie138.
W czasie akcji reanimacyjnej prowadzonej przez dwie osoby, proporcja uciskania klatki piersiowej i oddechów ratowniczych u osoby dorosłej wynosi:
A . 15 ucisków / 5 wdechów,
B . 10 ucisków / 2 wdechy,
C . 5 ucisków/ 1 wdech,
D . 30ucisków / 2 wdechy.
Zadanie 139.
Badanie chorych z podejrzeniem infekcji Ośrodkowego Układu Nerwowego i opon mózgowo-rdzeniowych obejmuje badanie objawów:
A . Brudzińskiego i Kerniga,
B . Goldflama i Blumberga,
C . Chełmońskiego i Goldflama,
D . Chvostka i Goldflama.
Zadanie 140.
Standardowy doustny test obciążenia glukozą, wymaga podania pacjentowi:
A. 30g glukozy,
B. 40g glukozy,
C. 75g glukozy,
D. 100g glukozy.
Zadanie 141.
Hildegard Peplau stworzyła teorię, która zaliczana jest do kategorii:
A. środowiska,
B. potrzeb,
C. systemów,
D. interakcji.
Zadanie 142.
Deficyt tętna jest to:
A. różnica między częstością akcji serca a tętnem na obwodzie, przy czym tętno na obwodzie jest znacznie szybsze,
B. różnic a między częstością akcji serca a tętnem na obwodzie, przy czym tętno na obwodzie jest znacznie wolniejsze,
C. różnica między tętnem mierzonym na tętnicy promieniowej, a tętnem na tętnicy łokciowej,
D. różnica między tętnem mierzonym na tętnicy promieniowej, a tętnem na tętnicy udowej po tej samej stronie ciała.
Zadanie 143.
Stwierdzenie: "godność osobowa źródłem moralnej powinności" jest aksjomatem zawartym w podstawach:
A. egzystencjalizmu,
B. eudajmonizmu,
C. personalizmu,
D. deotomizmu.
Zadanie 144.
Badanie palpacyjne jest to metoda diagnostyczna badania przedmiotowego pacjenta, która pozwala na ocenę:
A. temperatury,
B. wilgotności,
C. bolesności uciskowej, drżenia i wibracji,
D. wszystkie wymienione.
Zadanie 145.
Przed rozpoczęciem badań naukowych w dziedzinie pielęgniarstwa z udziałem pacjentów, należy bezwzględnie:
A. poinformować tylko o procedurach i warunkach badań,
B. zapoznać z technikami lub metodami prowadzenia badań,
C. określić tylko cele ogólne i szczegółowe badań,
D. uzyskać świadomą zgodę pacjentów na udział w badaniach.
Zadanie 146.
W nadczynności tarczycy spowodowanej chorobą Graves-Basedowa NIE występuje:
A. drżenie języka,
B. gładka i ciepła skóra,
C. bradykardia,
D. tachykardia.
Zadanie 147.
Wartość przeciętna jest to:
A. wartość stanowiąca 75% wartości maksymalnej rozkładu,
B. inaczej średnia harmoniczna,
C. iloraz średniej arytmetycznej i średniej geometrycznej,
D. wartość wskazująca punkt środkowy rozkładu, wokół którego grupują się wartości zmiennej losowej.
Zadanie 148.
Jakie grupy powstają w firmie spontanicznie?
A. nieuporządkowane,
B. heterogeniczne,
C. nieformalne,
D. stabilne.
Zadanie 149.
W ujęciu T.Parsonsa choroba oznacza:
A. dewiację społeczną,
B. zaburzenie funkcjonalne jednostki,
C. proces patologiczny,
D. proces stygmatyzacji.
Zadanie 150.
Spamowanie, to:
A. wysyłanie dużej ilości korespondencji za pomocą poczty elektronicznej do jednego adresata,
B. czytanie różnego rodzaju pism i reklam z elektronicznej skrzynki odbiorczej,
C. wysyłanie dużej ilości korespondencji za pomocą poczty elektronicznej do wielu adresatów,
D. próba doręczenia wiadomości elektronicznej do osoby, która nie chciała jej otrzymać i nie prosiła o jej dostarczenie.
Zadanie 151.
Pielęgniarka wykonująca zawód w ramach działalności leczniczej, jako indywidualną praktykę, jest obowiązana spełniać następujące warunki, Z WYJĄTKIEM:
A. posiadania specjalizacji w dziedzinie pielęgniarstwa lub położnictwa lub innej dziedzinie mającej zastosowanie w ochronie zdrowia,
B. posiadania prawa wykonywania zawodu,
C. uzyskania wpisu do ewidencji działalności gospodarczej,
D. zawarcia umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej obejmującej szkody będące następstwem udzielania świadczeń zdrowotnych albo niezgodnego z prawem
zaniechania udzielania świadczeń zdrowotnych.
Zadanie 152.
Modem to:
A. urządzenie do archiwizacji danych,
B. program blokujący zawirusowane programy,
C. urządzenie służące do po łączenia się z siecią internetową,
D. specjalna płyta CD z w kodowanymi informacjami sieciowymi.
Zadanie 153.
Umieralność to miernik stanu zdrowia, który określa liczbę zgonów:
A. zaistniałych w danej populacji, w danym czasie,
B. z powodu określonej jednostki chorobowej w danym czasie,
C. zaistniałych tylko wśród populacji osób po 70 roku życia,
D. wyłącznie niemowląt w badanej populacji, wdanym czasie.
Zadanie 154.
Asertywna odmowa powinna zawierać:
A. słowo "nie", jasną informację, o tym jak zamierzamy postąpić oraz uzasadnienie naszej odmowy,
B. słowo "nie", przeproszenie i usprawiedliwienie się,
C. słowo "nie", stwierdzenie, że to partner jest nie w porządku,
D. słowo " nie ", przekonanie rozmówcy, że mam prawo do odmowy.
Zadanie 155.
W całościowym podejściu do zarządzania jakością (Total Quality Management) w podmiocie leczniczym, klientem jest:
A. pacjent,
B. pacjent i jego rodzina,
C. pacjent, jego rodzina oraz lekarze i pielęgniarki,
D. pacjent, jego rodzina, lekarze, pielęgniarki i położne, inni fachowi i niefachowi pracownicy, studenci, towarzystwa, grupy pomagające pacjentowi po opuszczeniu podmiotu leczniczego.
Zadanie 156.
Najmniejszy wpływ na zdrowie jednostki ma/mają:
A. ochrona zdrowia,
B. styl życia,
C. środowisko fizyczne i społeczne,
D. czynniki genetyczne.
Zadanie 157.
Podczas oglądania gruczołów piersiowych na leży poprosić pacjentkę o:
A. uniesienie rąk nad głowę i położenie się,
B. uniesienie rąk nad głowę, a następnie o oparcie rąk na biodrach,
C. oparcie rąk na biodrach i położenie się,
D. uniesienie ramion do wysokości barków i położenie się.
Zadanie 158.
Kto jest autorem następującej myśli: "unikatową funkcją pielęgniarki jest asystowanie człowiekowi choremu lub zdrowemu w podejmowaniu tych wszystkich aktywności, które ma ją znaczenie dla zachowania zdrowia, powrotu do zdrowia albo dla zapewnienia spokojnej śmierci, a które mógłby wykonywać sam, gdy by miał potrzebną ku temu siłę, wolę albo wiedzę"?
A. J. Watson,
B. B. Neuman,
C. N. Roper,
D. V. Henderson.
Zadanie 159.
Problem społeczny, to:
A. kłopoty osobiste wynikające ze statusu społecznego,
B. przedmiot publicznej debaty poruszanej przez szeroki krąg ludzi,
C. zjawiska społeczne o szerokim zasięgu, które wymagają wspólnego wysiłku na rzecz jego usunięcia,
D. problem, z którymi borykają się instytucje społeczne.
Zadanie 160.
Mężczyzna zgłosił się na wizytę lekarską. Pacjent podaje w wywiadzie przewlekłą chorobę płuc. Zwraca naszą uwagę charakterystyczny kształt klatki piersiowej. Klatkę piersiową pacjenta będzie można prawdopodobnie określić jako:
A. beczkowatą,
B. kurzą,
C. lejkowatą,
D. cepowatą.
Zadanie 161.
Objaw Blumberga (objaw otrzewnowy) charakteryzuje się:
A. występowaniem bólu podczas szybkiego cofania ręki uciskającej brzuch,
B. bolesnością podczas ostukiwania okolicy lędźwiowej,
C. bolesnością podczas wstrząsania okolicy podżebrza prawego,
D. zatrzymywaniem wdechu podczas obmacywania prawego górnego kwadrantu brzucha.
Zadanie 162.
Samokształcenie polega na:
A. udziale w zajęciach o ściśle określonym programie nauczania,
B. umiejętności korzystania ze źródeł, wymaga pewnych zdolności, pracowitości i motywacji,
C. kształtowaniu umiejętności praktycznych i postaw,
D. procesie zmian prowadzących do wykształcenia zawodowego.
Zadanie 163.
Zaburzenia obwodowego układu nerwowego, neuronu ruchowego, powodują:
A. niedowład lub porażenie spastyczne,
B. niedowład lub porażenie wiotkie,
C. wzmożenie odruchów ścięgnistych,
D. drżenia zamiarowe.
Zadanie 164.
Zaleca się, aby badanie ciśnienia tętniczego krwi u dziecka wykonywać:
A. na początku badania fizykalnego,
B. w trakcie badania fizykalnego,
C. na końcu badania fizykalnego,
D. nie ma istotnego znaczenia kiedy, ważne jest aby było wykonane.
Zadanie 165.
Narzędziem badawczym jest:
A. obserwacja,
B. wywiad,
C. kwestionariusz ankiety,
D. eksperyment.
Zadanie 166.
Otyłość u dorosłych rozpoznajemy wówczas, gdy wartość wskaźnika masy ciała - BMI wynosi więcej niż:
A. 17,0,
B. 20,1,
C. 25,5,
D. 29,9.
Zadanie 167.
W Polsce, podwaliny do powstania pielęgniarstwa w opiece domowej, wprowadziła:
A. Hanna Chrzanowska,
B. Maria Epsteinówna,
C. Rachela Hutner,
D. Teresa Kulczyńska.
Zadanie 168.
Liczba zgonów na daną jednostkę chorobową w danym roku w stosunku do liczby zachorowań na tę jednostkę to wskaźnik:
A. śmiertelności,
B. umieralności,
C. umieralności proporcjonalnej,
D. zapadalności.
Zadanie 169.
Obserwując u chorego nagły spadek skurczowego ciśnienia tętniczego poniżej 90 mm Hg, szybkie nitkowate tętno, zaczerwienienie lub pokrzywkę skórną, biegunkę, cechy obturacji dróg oddechowych, zaburzenia świadomości oraz wcześniej zgłoszone bóle brzucha, podejrzewamy w pierwszej kolejności:
A. zatrucie pokarmowe,
B. zatrucie alkoholem etylowym,
C. wstrząs anafilaktyczny,
D. wstrząs septyczny.
Zadanie 170.
Pacjentka podaje w wywiadzie bóle głowy, wymioty, światłowstręt, występuje podwyższona temperatura ciała, objawy oponowe są dodatnie, płyn mózgowo-rdzeniowy jest mętny. Opisany
przypadek to prawdopodobnie zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych o etiologii:
A. wirusowej,
B. grzybiczej,
C. limfocytarnej,
D. bakteryjnej.
Zadanie 171.
Badanie objawu Lasseque'a jest badaniem oceniającym nieprawidłowości:
A. w obrębie kręgosłupa i korzeni nerwowych,
B. w obrębie nerwów okoruchowych,
C. w zakresie stężenia jonów wapnia we krwi,
D. rotacji w stawie biodrowym.
Zadanie 172.
Paternalistyczny model opieki przejawia się w:
A . ograniczeniu autonomii pacjenta dla powodów mających na celu jego dobro,
B . szanowaniu autonomii pacjenta w każdej sytuacji,
C. traktowaniu pacjenta jako partnera relacji,
D. żadne z powyższych.
Zadanie 173.
Nawet dobrze przygotowany plan działania w organizacji NIE powiedzie się, jeżeli nie jest wykonywany przez:
A. ludzi zdolnych do jego implementacji,
B. osoby motywowane,
C. osoby dobrze przeszkolone,
D. wszystkie wymienione.
Zadanie 174.
Prawidłowe dźwięki przy badaniu układu oddechowego, to:
A. szmer pęcherzykowy nad polami płuc,
B. szmer oskrzelowy nad polami płuc,
C. odgłos opukowy stłumiony,
D. wszystkie wymienione.
Zadanie 175.
Termin spodziectwo, określa:
A. nieprawidłowe ujście cewki moczowej u mężczyzn,
B. obecność powiększonych gruczołów piersiowych u mężczyzn,
C. niemożność odprowadzenia napletka,
D. brak jąder w worku mosznowym.
Zadanie 176 .
Pierwszoplanowym postępowaniem u pacjenta po epizodzie tonięcia, jest:
A . udrożnienie dróg oddechowych i prowadzenie wentylacji,
B. dążenie do usunięcia zalegającej wody,
C. dążenie do przywrócenia normotermii,
D. wykonanie bezpośredniego masażu serca.
Zadanie 177.
W czasie badania przedmiotowego okolicy szyi pacjenta, ocenia się między innymi:
A. kształt, symetrię i ruchomość,
B. poszerzenie żył,
C. obecność szmerów,
D. wszystkie wymienione.
Zadanie 178.
Najsurowszą karą, jaką dysponuje Sąd Pielęgniarek i Położnych jest:
A. wysoka grzywna,
B. pozbawienie wolności,
C. zakaz pełnienia funkcji kierowniczych w zakładach służby zdrowia na okres 1 do 5 lat,
D. pozbawienie prawa wykonywania zawodu pielęgniarki lub położnej.
Zadanie 179.
Metody eksponujące (waloryzacyjne) takie jak: pokaz, wystawa, sesja plakatowa, film dydaktyczny służą:
A. przekazaniu największej ilości usystematyzowanych informacji w najkrótszym czasie,
B. opanowaniu umiejętności psychomotorycznych w trakcie szkolenia specjalizacyjnego,
C. pamięciowym opanowaniu wiadomości z poziomu minimum programowego,
D. dostarczeniu wrażeń wzrokowych, pobudzeniu do przeżywania i odbierania uczuć.
Zadanie 180.
W grupie zasad prawidłowo przeprowadzonego badania przedmiotowego pacjenta
wymienia się:
A. higienę rąk badającego,
B. zapewnienie prywatności,
C. uzyskanie świadomej zgody pacjenta przed badaniem i
dostęp do pacjenta,
D. wszystkie wymienione.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Geriatria. Warszawa 2015, jesień
PostWysłany: 28 Sie 2015 16:50 
Offline

Dołączenie: 25 Sie 2015 21:49
Posty: 14
Witaj Irenko, widzę Twoją dużą aktywność i wielką pomoc dla koleżanek.
Podaję poniżej moje propozycje odpowiedzi do testu, który umieściłaś powyżej (wiosna 2015), bez bloku ogólnozawodowego, bo widziałam, że odpowiedzi już są.

1.A; 2.C; 3.D; 4.C; 5.B; 6.B; 7.C; 8.?; 9.C; 10.C; 11.A; 12.A?; 13.A; 14.A?; 15.C; 16.D; 17.D; 18.C; 19.D; 20.B; 21.B; 22.B; 23.B; 24.A; 25.C; 26.B; 28.A; 29.B; 30.B; 31.C?; 32?; 33.D; 34.B; 35.B; 36.C; 37.A; 38.D; 39.D; 40.D; 41.D; 42.D; 43.C; 44.C; 45.C; 46.A; 47.D; 48.D; 49.D; 50.C; 51.C; 52.C; 53.D; 54.C; 55.A; 56.B?; 57.C; 58.C; 59.A? 60.B; 61.B; 62.D; 63.A; 64.C; 65.B; 66.C; 67?; 68.D; 69.D; 70.D; 71.B; 72.D; 73.B; 74.A; 75.D; 76.C; 77.C; 78.C/D?; 79.A; 80.A; 81.A; 82.B/C?; 83.B; 84.A; 85.D; 86.B; 87.A; 88.A; 89.A; 90.B; 91.C; 92-C 93-D 94D, 95A, 96C, 97C, 98C, 99B, 100D, 101C, 102B, 103B, 104B, 105A/C?, 106A, 107C, 108B, 109C, 110D, 111A?, 112B, 113A, 114?, 115B, 116D, 117A, 118B 119A, 120A, 121D, 122A, 123B, 124C, 125B, 126A?, 127A?, 128B, 129C, 130A, 131D, 132B, 133C, 134C, 135A
Liczę na wymianę i dyskusję :)
Pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Geriatria. Warszawa 2015, jesień
PostWysłany: 31 Sie 2015 00:21 
Offline

Dołączenie: 08 Mar 2009 18:35
Posty: 132
SUPER
ŻE SĄ TEZ INNI INTERESUJĄ SIE GERIATRIĄ POZDRAWIAM

31 C

PODAM WĄTPLIWE W NASTEPNEJ ODPOWIEDZI


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Geriatria. Warszawa 2015, jesień
PostWysłany: 31 Sie 2015 12:34 
Offline

Dołączenie: 10 Mar 2015 14:58
Posty: 13
WIOSNA 2015
8c 16c 19b 27a 30c 32b 51b 56c 57a 67c 70b?? 78d 79b 82c 92b 103c 105a 114d 115d 127d reszta odpowiedzi mam tak samo.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Geriatria. Warszawa 2015, jesień
PostWysłany: 31 Sie 2015 19:38 
Offline

Dołączenie: 08 Mar 2009 18:35
Posty: 132
32 PROPONUJE A DO DYSKUSJI


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Geriatria. Warszawa 2015, jesień
PostWysłany: 01 Wrz 2015 10:08 
Offline

Dołączenie: 10 Mar 2015 14:58
Posty: 13
Dziewczyny a jak z tym pytaniem 115 odnośnie duszności??? Bo już sama nie wiem...;/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Geriatria. Warszawa 2015, jesień
PostWysłany: 01 Wrz 2015 20:10 
Offline

Dołączenie: 25 Sie 2015 21:49
Posty: 14
Ja stawiam na 115 D.: Podstawy opieki paliatywnej, p. Walden-Gałuszko - leczenie duszności, Interna Szczeklika - tlenoterapia w POChP, Kompendium pielęgnowania człowieka w starszym wieku.
W zasadzie nie ma jednoznacznej odpowiedzi ale... podkreśla się znaczenie kontroli duszności, opanowania lęku i "paniki oddechowej", efektywne oddychanie i odkrztuszanie, techniki relaksacji. W leczeniu tlenem mówi się o przepływie 1-3l/min ale to 35% dostarczanego tlenu nie wiem czego dotyczy i napewno nie jest wystarczające przy przewlekłym niedotlenieniu. A pytanie brzmi: ".... która ..... nie jest prawdziwa". Stawiam na D. :)

Poza tym: 19 - chwyt Rauteka - stosowany głównie w ratownictwie do podnoszenia i wynoszenia poszkodowanych - świetnie sprawdza się w podnoszeniu i sadzaniu chorego z paraplegią w formie zmodyfikowanej - chwyt od przodu.

30 - czy zakres ruchów jest istotny w ocenie krążenia obwodowego?

32 - medycyna praktyczna: środki zwiększające objętość mas kałowych: babka płesznik, gumy roslinne (agar)

51 - zbieractwo - poddaję się :(

56 - geriatria i piel. geriatryczne Wieczorowska-Tobis, str. 373: białko - 0,8-1,1 g/kg mc.; profilaktyka osteoporozy 400-800j.m. wit. D i 1200-1500mg Ca.
str. 374 "konsekwencją zmniejszone aktywności wydzielniczej błony sluzowej żołądka może być zarówno zmniejszone wchłanianie wit. B12 czy kwasu foliowego, jak i wapnia czy żelaza i cynku"

57 - Interna Szkeklika - zmiany osteolityczne mogą pojedynczo wystąpić w I fazie szpiczaka, a zawsze są obecne w II fazie. Więc nie wiem czy b czy c :(

Pozostałe potwierdzam


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
AZ_Efusion by Frost/ayasha © 2007 White Fusion Skins
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group