:: Niezależne Forum Pielęgniarek i Położnych ::



Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Regulamin forum


1. To jest wyłącznie forum pielęgniarek i położnych.
2. Wyłączną odpowiedzialność za treść wypowiedzi ponosi jej autor.
3. Treść wypowiedzi nie może naruszać przepisów prawa.



Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Specjalizacja nefrologiczna 2016 jesień
PostWysłany: 17 Sie 2016 16:00 
Offline

Dołączenie: 21 Kwi 2016 20:41
Posty: 17
specjalizacja nefrologiczna 2016 jesień.
Jeżeli macie problematyczne pytania to dajcie znać


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Specjalizacja nefrologiczna 2016 jesień
PostWysłany: 30 Sie 2016 09:40 
Offline

Dołączenie: 26 Sie 2016 09:30
Posty: 22
Koleżanki zdaje Nas 54 osoby, a na forum tylko jeden wpis. Rozumiem,że wszystko umiecie :P przynajmniej z kliniki. Gratuluję i do zobaczenia w stolicy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Specjalizacja nefrologiczna 2016 jesień
PostWysłany: 01 Wrz 2016 17:17 
Offline

Dołączenie: 04 Sie 2014 16:02
Posty: 4
Testy jesień 2015. Pytania nr 9,10,18,19,41,42,43,44,49,60,65,7075,89,94,95,102111,116,127.Jakie macie odpowiedzi?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Specjalizacja nefrologiczna 2016 jesień
PostWysłany: 02 Wrz 2016 08:41 
Offline

Dołączenie: 26 Sie 2016 09:30
Posty: 22
Hey.
odp 2015 wiosna
9C, 18 B, 19 A, 41 B, 42 A, 43 B, 44C, 60 B, 89 A, 94 B, 95 B, 102 A, 11 A, 116 C, 127 C,

BO w pytaniu 173 Macie C? Pytanie do dyskusji?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Specjalizacja nefrologiczna 2016 jesień
PostWysłany: 02 Wrz 2016 08:48 
Offline

Dołączenie: 26 Sie 2016 09:30
Posty: 22
sorry nie doczytałam że to JESIEŃ 2015...

jesien 2015

9 D, 10 A, 18 B, 19 A, 41 C, 42 C, 43 D, 44 A, 49 B, 60 A,65 B, 70 D, 75 A, 89 A, 94 C, 95 B, 102 C, 111 A, 116 B, 127 D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Specjalizacja nefrologiczna 2016 jesień
PostWysłany: 02 Wrz 2016 15:06 
Offline

Dołączenie: 21 Kwi 2016 20:41
Posty: 17
wiosna 2015 pytanie 173 ja mam D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Specjalizacja nefrologiczna 2016 jesień
PostWysłany: 02 Wrz 2016 15:17 
Offline

Dołączenie: 21 Kwi 2016 20:41
Posty: 17
Jesień 2016 moje odpowiedzi
19 B 94 A 102 B
odpowiedzi na pozostałe pytania mam takie same


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Specjalizacja nefrologiczna 2016 jesień
PostWysłany: 02 Wrz 2016 15:57 
Offline

Dołączenie: 21 Kwi 2016 20:41
Posty: 17
test ogólnozawodowy jesień 2015
BLOK OGÓLNOZAWODOWY - SPECJALIZACJA DLA PIELĘGNIAREK

Zadanie 136.
Pacjentka lat 17 w wywiadzie podaje przyrost masy ciała, wypadanie włosów, zaparcia, ciągłe zmęczenie. Mimo wysokiej temperatury panującej na zewnątrz, przyszła ciepło ubrana. Opisane objawy są charakterystyczne dla:
A. choroby Gravesa,
B. utraty miesiączki,
C.niedoczynności tarczycy !!!
D. upośledzonej czynności trzustki.
Zadanie 137.
Przeciwwskazaniem dostosowania beta - adrenolityków w leczeniu zawału jest:
A. ciśnienie skurczowe mniejsze niż 90 mm Hg, !!!
B. zaburzenie rytmu serca,
C. zagrażające migotanie komór,
D. znaczna tachykardia przy ciśnieniu tętniczym skurczowym większym niż 90 mm Hg.
Zadanie 138.
Aktywizujące metody nauczania to:
A. referat, wykład problemowy, esej,
B. wykład informacyjny, dyskusja dydaktyczna, ćwiczenia,
C. seminarium, metoda przypadków, referat,
D. seminarium, metoda przypadków, inscenizacja. !!!
Zadanie 139.
Testy wystandaryzowane wykorzystywane w badaniach naukowych NIE powinny być:
A . trafne,
B. rzetelne,
C. czułe,
D. nieznormalizowane. !!!
Zadanie 140.
Żółtaki płaskie na powiekach, świadczyć mogą o:
A. zaburzeniu gospodarki kwasowo - zasadowej,
B. zaburzeniu gospodarki białkowej,
C. zaburzeniu gospodarki lipidowej, !!!
D. zaburzeniu gospodarki węglowodanowej.
Zadanie 141.
Typowymi objawami w przewlekłej niewydolności żylnej są znaczne obrzęki oraz:
A. brunatne przebarwienia w okolicy kostek, !!!
B. owrzodzenie palców,
C. pogrubienie i pękanie paznokci,
D. zmniejszone ucieplenie kończyn.
Zadanie 142.
Badając palpacyjnie okolicę uderzenia koniuszkowego należy wziąć pod uwagę efekt jego przemieszczenia. Stwierdzenie przesunięcia uderzenia koniuszkowego w lewą stronę, może przemawiać za:
A. tętniakiem aorty wstępującej,
B. niedomykalnością zastawki trójdzielnej,
C. przerośnięciem komór serca, !!!
D. nadciśnieniem płucnym.
Zadanie 143.
W przewlekłych chorobach płuc, przebiegających z hipoksją, paznokcie są:
A. pokryte dołkami,
B. naznaczone białymi prze barwieniami,
C. zaokrąglone i wypukłe, !!!
D. łamliwe i kruche.
Zadanie 144.
Pierwszym etapem w trakcie szkolenia na stanowisku pracy jest:
A. szkolenie doskonalące,
B. wyjaśnienie sposobu wykonywania pracy, !!!
C. doradzanie szkolonemu w kluczowych zadaniach,
D. przygotowanie pracownika do rozpoczęcia nauki.
Zadanie 145.
Oddech Cheynego-Stokesa charakteryzuje się:
A. zwiększeniem ruchów i objętości wdechowych i wydechowych bez przyśpieszenia lub nawet ze zwolnieniem częstości oddechów, może występować u chorych z kwasicą metaboliczną,
B. stopniowym zwiększaniem ruchów i objętości oddechowej do pewnej wartości maksymalnej, a następnie stopniowym zmniejszaniem ruchów i objętości oddechowej do minimum, następnie chwilowym brakiem czynności oddechowej do momentu podjęcia na nowo całego cyklu, !!!
C. nieregularnymi oddechami o zmiennej częstości i amplitudzie, przerywanymi okresami bezdechu,
D. w miarę stałą czynnością i głębokością oddechów przerywaną pojedynczymi, głębszymi oddechami.
Zadanie 146.
Pielęgniarka, położna jest zwolniona z obowiązku zachowania w tajemnicy informacji związanych z pacjentem, w przypadku:
A. śmierci pacjenta,
B. zgody rodziny,
C. gdy zachowanie tajemnicy może stanowić niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia pacjenta lub innych osób, !!!
D. we wszystkich wymienionych przypadkach.
Zadanie 147.
Stridor sugeruje obecność:
A. guza w szczytach płuc,
B. dużej ilości wydzieliny w drogach oddechowych,
C. skurczu naczyniowego,
D. ciała obcego w górnych drogach oddechowych. !!!
Zadanie 148.
W powojennej Polsce, autorką koncepcji podyplomowego kształcenia dla pielęgniarek, była:
A. Maria Staromiejska,
B. Hanna Chrzanowska,
C. Rachela Hutner, !!!
D. Teresa Kulczyńska.
Zadanie 149.
Sinica występuje przy zwiększeniu zredukowanej (odtlenowanej) hemoglobiny powyżej:
A. 0,1g / 100 ml krwi,
B. 0,5 g / 100 ml krwi,
C. 2,0g / 100 ml krwi,
D. 5,0 g / 100 ml krwi. !!!
Zadanie 150.
Wskaźniki, które mierzą różne wymiary uczestnictwa w życiu społecznym ze względu na stan zdrowia nazywane są:
A. epidemiologicznym i wskaźnikami zdrowia,
B. biologicznym i wskaźnikami zdrowia,
C. socjomedycznymi wskaźnikami zdrowia, !!!
D. demograficznymi wskaźnikami zdrowia.
Zadanie 151.
Przeprowadzając wywiad z pacjentem odczuwającym lęk, pielęgniarka / położna, powinna:
A. zebrać informacje tylko od rodziny pacjenta,
B. mówić spokojnie i konkretnie, !!!
C. uzyskać informacje tylko z dokumentacji,
D. pytania kierować tylko na dany objaw pacjenta.
Zadanie 152.
Próbę określa się jako reprezentatywną jeżeli:
A. liczba elementów wybranych do próby jest dostatecznie mała,
B. elementy wybrane do próby mają dostatecznie wysoki współczynnik reprezentatywności,
C. elementy populacji są wybierane w sposób losowy, a próba jest dostatecznie liczna, !!!
D. elementy populacji są wybierane w ściśle określonym porządku , a próba jest dostatecznie liczna.
Zadanie 153.
W negocjacjach pojęcie BATNA oznacza opcję:
A. najmniej korzystną, możliwą do uzyskania w przypadku niepowodzenia negocjacji,
B. najbardziej korzystną, możliwą do uzyskania w przypadku niepowodzenia negocjacji, !!!
C. najmniej korzystną, możliwą do uzyskania w przypadku powodzenia negocjacji,
D. najbardziej korzystną, możliwą do uzyskania w przypadku powodzenia negocjacji.
Zadanie 154.
Proces przekazywania uprawnień nazywa się:
A. więzią służbową,
B. jednością kierownictwa,
C. podziałem pracy,
D. delegacją. !!!
Zadanie 155.
Programami służącymi d o przetwarzania danych statystycznych, w szczególności obliczania średnich, odchyleń od średnich, korelacji oraz sporządzania tabel i wykresów są:
A. systemy operacyjne,
B. edytory tekstu,
C. bazy danych,
D. arkusze kalkulacyjne. !!!
Zadanie 156.
Czy w procesie opieki nad pacjentem należy uwzględnić jego prośbę o umożliwienie kontaktu z duchownym?
A. tylko wtedy, gdy jest zagrożone życie pacjenta,
B. należy zapytać o zgodę rodzinę pacjenta,
C. należy zawsze starać się spełnić prośbę pacjenta i w miarę możliwości stworzyć ku temu odpowiednie warunki, !!!
D . nie na leży brać pod uwagę życzeń pacjenta w tym zakresie, ponieważ spotkanie z duchownym nie ma znaczenia dla poprawy stanu zdrowia.
Zadanie 157.
Próg frustracji u pacjenta jest uzależniony od:
A. stanu systemu nerwowego,
B. subiektywnej wartości dobra, którego dany człowiek został pozbawiony,
C. trening u sytuacji frustracyjnych,
D. wszystkie powyższe. !!!
Zadanie 158.
Świsty, to:
A. przerywane, krótkie dźwięki o wysokim lub niskim tonie,
B. skrzypiące, skrobiące odgłosy, występujące przy wykonywaniu ruchów oddechowych,
C. ciągłe odgłosy o wysokim tonie, z elementami syczenia, !!!
D. odgłosy o względnie niskim tonie, z elementami chrapliwości.
Zadanie 159.
Czynnością niezwykle ważną w badaniu fizykalnym niemowlęcia jest badanie słuchu. Pewnymi objawami świadczącymi o niedosłuchu wrodzonym u niemowlęcia są wszystkie z WYJĄTKIEM:
A. brak reakcji na dźwięki,
B. brak rozwoju gaworzenia w 3. miesiącu życia, !!!
C. brak odruchu uszno - powiekowego,
D. brak odwracania główki prze z niemowlę w kierunku mówiącej matki.
Zadanie 160.
Edukacja zdrowotna, zajmuje się czynnikami:
A. zewnętrznymi,
B. politycznymi i społecznymi, !!!
C. osobowymi,
D. instytucjonalnymi.
Zadanie 161.
Jakość systemu opieki zdrowotnej może być oceniana w zakresie struktury, procesu i wyniku. Jakość struktury, to:
A. liczba i kwalifikacje pracowników, środki finansowe szpitala , medyczno - techniczne wyposażenie, organizacja szpitala,
B. liczba i kwalifikacje pracowników, środki finansowe szpitala, medyczno - techniczne wyposażenie , zabiegi , które są podejmowane w procesie leczenia,
Cliczba i kwalifikacje pracowników, środki finansowe szpitala, medyczno - techniczne wyposażenie, stopień zadowolenia pacjenta, !!!
D. liczba i kwalifikacje pracowników, środki finansowe szpitala, medyczno - techniczne wyposażenie, stopień poprawy stanu zdrowia pacjentów.
Zadanie 162.
Do hierarchii potrzeb według teorii Jean Watson NIE należą potrzeby:
A. samoopieki, !!!
B. przeżywania,
C. funkcjonalne,
D. integrujące.
Zadanie 163.
Folderem w systemie Windows nazywamy:
A. obrazek zapisany na dysku twardym,
B. miejsce na dysku do zapisywania plików lub innych folderów, !!!
C. część systemu operacyjnego,
D. urządzenie wejściowe komputera.
Zadanie 164.
Hipodypsja jest to:
A. stan zmniejszonego pragnienia, występujący u chorych mających nie ograniczony dostęp do wody, mimo hipernatremii, !!!
B. stan wzmożonego pragnienia, mimo przyjmowania ilości płynów w ciągu doby przekraczających 2500ml,
C . fizjologiczne odczucie potrzeby pobierania płynów,
D. stan nadmiernego gromadzenia się w organizmie tłuszczów.
Zadanie 165.
Wykonano badanie fizykalne brzucha u pacjenta z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Prawidłowa kolejność wykonywanych czynności jest następująca:
A. oglądanie, osłuchiwanie, opukiwanie, badanie palpacyjne, !!!
B. oglądanie, badanie palpacyjne, osłuchiwanie, opukiwanie,
C. oglądanie, badanie palpacyjne, opukiwanie, osłuchiwanie,
D. oglądanie, opukiwanie, badanie palpacyjne, osłuchiwanie.
Zadanie 166.
Decentralizacja zarządzania ochroną zdrowia w Polsce oznacza przekazanie odpowiedzialności i kompetencji do działania na rzecz zdrowia:
A. rządowi,
B. lekarzowi rodzinnemu,
C. samorządom terytorialnym, !!!
D. obywatelowi.
Zadanie 167.
Badanie bolesności brzucha , przy uciskaniu jego przedniej ściany ręką i gwałtownym jej oderwaniu, to badanie objawu:
A . Blumberga, !!!
B. Chełmońskiego,
C. Goldflama,
D. Chvostka.
Zadanie 168.
Badania jakościowe poszukują:
A. nowej wiedzy, formułują teorię na podstawie autentycznych źródeł, prowadzą do nowego wglądu, !!!
B. związków przyczynowo - skutkowych,
C. nowych pytań,
D. nowego zrozumienia.
Zadanie 169.
Jeżeli u pacjenta stwierdzisz zaparcia to zgodnie z założeniami C . Roy doszło do zaburzenia systemu adaptacyjnego osoby pacjenta w wymiarze:
A. fizjologicznym, ?
B. biologicznym,
C. anatomiczno - fizjologicznym,
D. holistycznym. ?
Zadanie 170.
Kto jest płatnikiem zaświadczenia zdrowotne udzielone w podstawowej opiece zdrowotnej dla osób ubezpieczonych?
A. samorząd terytorialny,
B. Ministerstwo Zdrowia, ?
C. Narodowy Fundusz Zdrowia, ?
D. lekarz rodzinny.
Zadanie 171.
Podczas postępowania resuscytacyjnego muszą być rozważone potencjalnie odwracalne przyczyny nagłego zatrzymania krążenia, (4H i 4T). Do analizowanych 4T nie należy/ą:
A. tamponada serca,
B. toksyczne substancje,
C. tromboembolia (masywny zator tętnicy płucnej),
D. tężyczka. !!!
Zadanie 172.
Przyczyną niewydolności oddechowej może być odma opłucnowa. W przypadku jej wystąpienia, badanie fizykalne płuc po stronie odmy wykazuje:
A . wypuk bębenkowy, osłabienie szmerów oddechowych, !!!
B . wypuk stłumiony, osłabienie szmerów oddechowych,
C . wypuk bębenkowy, zaostrzenie szmerów oddechowych,
D . wypuk stłumiony, zaostrzenie szmerów oddechowych.
Zadanie 173.
Którego świadczenia nie może wykonać pielęgniarka?
A. prowadzenie rehabilitacji przyłóżkowej w celu zapobiegania powikłaniom wynikającym z unieruchomienia,
B. prowadzenia usprawniania ruchowego (siadanie , pionizacja, nauka chodzenia, nauka samoobsługi),
C. aktywizacja podopiecznych z wykorzystaniem elementów terapii zajęciowej pod warunkiem odbycia kursu specjalistycznego,
D. ustalenia rozpoznania rehabilitacyjnego i określenia zakresu podejmowania działań. !!!
Zadanie 174.
Karta Ottawska definiuje promocję zdrowia jako:
A.proces umożliwiający każde mu człowiekowi zwiększenie oddziaływania na własne zdrowie w sensie jego poprawy i utrzymania, !!!
B. proces zmierzający do zapobiegania chorobom,
C. proces prowadzący do zapobiegania niepełnosprawności i kalectwa,
D. działania zmierzające do prowadzenia prozdrowotnego stylu życia.
Zadanie 175.
Zapobieganie pooperacyjnemu zapaleniu żył głębokich polega na:
A. jak najdłuższym leżeniu po operacji,
B. unieruchomieniu kończyn po operacji,
C. pooperacyjnym podawaniu leków obniżających ciśnienie tętnicze krwi,
D. jak najwcześniejszym uruchamianiu chorych po operacji. !!!
Zadanie 176.
Zaburzenia chodu mogą mieć różny charakter i najczęściej są następstwem zaburzeń neurologicznych. Chód, podczas którego chory niedostatecznie zgina kończyny w stawach kolanowych, z trudnością odrywa stopy od podłoża, pociąga stopami po podłożu, chodzi na palcach, nazywa się:
A. spastycznym, !!!
B. ataktycznym,
C. brodzącym,
D. kaczkowatym.
Zadanie 177.
Badanie chorych z podejrzeniem infekcji Ośrodkowego Układu Nerwowego i opon mózgowo-rdzeniowych obejmuje badanie objawów:
A. Brudzińskiego i Kerniga, !!!
B. Goldflama i Blumberga,
C. Chełmońskiego i Goldflama,
D. Chvostka i Goldflama.
Zadanie 178.
Stygmat, to:
A. silnie negatywna tożsamość, którą społeczeństwo naznacza daną osobę, !!!
B. wykluczenie społeczne, spychanie na margines życia społecznego,
C. pozbawienie prawa jednostki do uczestniczenia w życiu społecznym,
D. separowanie, odrzucanie o d sprawowania władzy i wpływu na pozycje w społeczeństwie.
Zadanie 179.
Trzy role, których oczekuje się od kadry kierowniczej w ramach organizacji, to:
A. interpersonalna, techniczna i decyzyjna,
B. informująca, decyzyjna i kontrolna, !!!
C. interpersonalna, informująca i decyzyjna,
D. informująca, sytuacyjna i decyzyjna.
Zadanie 180.
Przyczyną obrzęków uogólnionych może/mogą być:
A. niewydolność serca,
B. niedobór białka w pożywieniu,
C. niedobór witamin B1 i K,
D. wszystkie wymienione . !!!
Jeżeli ktoś ma inne odpowiedzi proszę o wpisanie na forum :roll:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Specjalizacja nefrologiczna 2016 jesień
PostWysłany: 12 Wrz 2016 14:43 
Offline

Dołączenie: 04 Sie 2014 16:02
Posty: 4
Mam problem z pytaniem co jest przyczyną zakrzepicy w nerce przeszczepionej:nasilona miażdżyca u dawcy i/lub biorcy, niskie RR biorcy nerki, ostre odrzucanie przeszczepu, odpowiedż prawidłowa Ai B i drugie pytanie kto jest dysponentem środków finansowych w poz.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Specjalizacja nefrologiczna 2016 jesień
PostWysłany: 12 Wrz 2016 22:58 
Offline

Dołączenie: 26 Sie 2016 09:30
Posty: 22
Dysponentem jest NFZ, natomiAst zakrzepica to A I B CZYLI odp. D.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
AZ_Efusion by Frost/ayasha © 2007 White Fusion Skins
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group