Pikselka napisał(a):
Dziewczyny a jaka macie odp w pyt o zarosniety przelyk i jego decydujace badanie?
Czy zglebnik ( tak mowia chir dzieciecy ze podanie kontrastu grozi zachlysnieciem) czy jednak bad z kontrastem?

Wcześniej już pisałam na forum to kopiuję i wklejam
krystyna133 napisał(a):
Zadanie 21.
Badaniem decydującym o rozpoznaniu zarośnięcia przełyku, jest:
A. napotykanie oporu przy wprowadzaniu zgłębnika,
B. rtg przewodu pokarmowego,
C. badanie przełyku z użyciem kontrastu,
D. założenie sondy Sengstakena.
Jeżeli przełyk zarośnięty to co z tym kontrastem, rtg.badanie bespieczniejsze ja tak uważam.Sama już nie wiem. Tak podpowiadały koleżanki ale w książce ,,Chirurgia dziecięca,, Czernika jest tak napisanę ,że teraz to pasuje też odp A. Bo co oznacza słowo ,,decydującym,, w pytaniu. Czy wszystkie możliwe badania do wykonania czyli zgłębnik,zdjęcie i kontrast czy już pierwsze czyli opór -jak podaje autor. Teraz już nic nie wiem

,,Chirurgia dziecięca,, Czernik
Cytuję:
,,Wrodzone zarośnięcie przełyku.
Objawy kliniczne i rozpoznanie:
Potwierdzenie lub wykluczenie rozpoznania niedrożnego przełyku rozpoczyna próby wprowadzenia zgłębnika 10-12 F do żołądka.Stwierdzany opór w pasażu zgłębnika,co ma najczęściej miejsce na długości 10-12 cm od linii dziąseł,potwierdza rozpoznanie, które powinno być zawsze udokumentowane zdjęciem radiologicznym klatki piersiowej wykonanym w dwóch projekcjach , AP i bocznym obejmującym również jamę brzuszną , co pozwala na rozpoznanie postaci wady:
a-obecność powietrza w jamie brzusznej świadczy o obecności przetoki przełykowo - tchawiczej
b-brak powietrza w jamie brzusznej - o izolowanej postaci zrośnięcia przełyku.
Obecnie używane zgłębniki są cieniododatnie , stąd nie ma potrzeby podawania środka cieniującego do przełyku. Niemniej w przypadku najmniejszych wątpliwości należy przed wykonaniem zdjęcia klatki piersiowej należy podać przez zgłębnik 0,5 cm wchłanialnego środka cieniującego , a po wykonaniu zdjęcia odessać go. W przypadku badania z użyciem środka cieniującego jego obecność w drzewie oskrzelowym może sugerować zarówno istnienie przetoki górnego i dolnego odcinka , jak i przypadkowe zaaspirowanie środka cieniującego przez noworodka. ,,